... waar we ons zoal mee bezig houden...

13-02-2012 05:51

Kom erbij ! ... je hoeft niet speciaal een website te hebben, hoor ...

 

Liesbet bijvoorbeeld:   https://www.israelwinkel.nl/     

 

Israël - wijnen ...

  Anne in gesprek ...

   www.eappi.org

www.kerkinactie.nl/blogfenna

www.sivmo.nl (Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties)

 

 

 

De website van Carla ... https://www.carlaveenendaal.nl/

 

 

De website van Jan c.s. ...    https://www.slechtvalkaalsmeer.nl/

 

 

Iman & Ada: Stichting Tsjernobyl Kinderen Aalsmeer; website   https://www.stka.nl/

 

 De kinderen uit het kindertehuis in Zhodino (rayon Minsk) met Iman en Ada rechts achter.

 

Stichting Tsjernobyl Kinderen Aalsmeer welkom bij Wit-Russische kinderen.

 

Ruim een half jaar geleden heeft het bestuur van de Stichting Tsjernobyl Kinderen Aalsmeer (STKA) bekend gemaakt dat, in tegenstelling tot de afgelopen ± 25 jaar, niet langer kinderen uit Wit-Rusland naar Aalsmeer en Kudelstaart worden gehaald. Een belangrijk motief dat hieraan ten grondslag lag is dat berichten in Wit-Rusland melding maken van het feit dat de radioactieve straling is afgenomen. Ouders vinden het daarom niet langer nodig om hun kinderen naar het buitenland te laten afreizen. De STKA kijkt met heel veel voldoening terug op het verblijf van honderden kinderen in de gastgezinnen in Aalsmeer en Kudelstaart in de afgelopen decennia.

Na intern beraad is door het bestuur contact opgenomen met de partners in Wit-Rusland. Het is bijzonder fijn dat deze Wit-Russische relaties hen hebben ondersteund om adressen van tehuizen, internaten en een oncologische centrum te geven waar hulp dringend nodig is.

Na een grondige voorbereiding is een deel van het STKA-bestuur enkele weken geleden afgereisd naar Wit-Rusland. Een bezoek werd gebracht aan het kindertehuis in Zhodino (rayon Minsk). Hier verblijven kinderen in de leeftijd van 3 t/m 7 jaar die om diverse redenen niet thuis kunnen wonen. In september was al toestemming gegeven om voor de kinderen degelijke schoenen aan te schaffen met het oog op de komende winterperiode. Ook kwam de vraag om een professionele wasmachine met wasdroger te mogen aanschaffen om de kinderen regelmatig en op tijd van schone kleding te kunnen voorzien. Bij binnenkomst in het kindertehuis zat een groep kinderen - voorzien van gloednieuwe schoenen - keurig aangekleed te wachten. De bezoekers werden door de kinderen met enkele ingestudeerde liedjes en dansjes bedankt. Grote dankbaarheid bij de leiding van dit kindertehuis toen het geld voor de wasmachine en de droger werd overhandigd en het officiële document dat daarbij hoort door de bestuursleden in ontvangst kon worden genomen. Afgesproken werd dat voor elk individueel kind nog een kerstsurprise zal worden toegezonden. Deze kinderen krijgen vrijwel nooit iets persoonlijks en zo'n verrassing zal hen zeker goed doen.

 

De volgende dag werd het oncologische centrum in Borovljany bezocht. In dit ziekenhuis worden uitsluitend kinderen behandeld die kanker hebben. Gelukkig zijn in Belarus (Wit-Rusland) steeds betere behandelmethodes en kunnen veel kinderen genezen. Voor de voedselvoorziening van de zieke kinderen zijn de ouders (in hoofdzaak de moeders) vaak dagelijks in het ziekenhuis aanwezig. Daarom was de blijdschap ook groot dat de STKA drie nieuwe koelkasten kon toezeggen die op het moment van het bezoek ook daadwerkelijk werden afgeleverd en ter plekke konden worden afgerekend. In deze koelkasten kunnen de levensmiddelen voor de kinderen worden bewaard en langere tijd worden goed gehouden. Ook werd een videocamera overhandigd. Zieke kinderen worden van tijd tot tijd mooi aangekleed en voor het filmen krijgen zij een pruik op. Via de gemaakte opnames krijgen de kinderen een heel ander beeld van zichzelf en daar genieten zij enorm van. Het geeft, aldus de behandelaars, kinderen een enorme stimulans als zij het resultaat van de opnames terug zien.

Prettige bijkomstigheid was dat ook nog een kort bezoek aan Rakin en omgeving kon worden gebracht. Uit dit gebied, dat sterk te lijden had onder de radioactieve straling na de ramp in 1986, zijn heel veel kinderen voor enkele maanden in Aalsmeer en Kudelstaart in gastgezinnen geweest. De ontvangst was bijzonder hartelijk. Inmiddels hebben veel van deze kinderen de leeftijd van ± 25 jaar, zijn getrouwd en ook zelf vader of moeder geworden.

Zolang de financiële middelen het toelaten wil het bestuur hulp blijven bieden waar dit het hardst nodig is. Er is een toezegging gedaan om bij te dragen aan een lift in het kindertehuis van Zhlobin. Gehandicapte kinderen moeten nu dagelijks naar boven gedragen worden voor de nacht en omdat dit voor ouders vaak te belastend wordt, houden zij hun kind thuis. Het gevolg is dat dit kind zich niet verder kan ontwikkelen. Ook heeft de stichting ruim een jaar geleden contact gelegd met een Nederlands echtpaar dat werkzaam is in Vanju Mare, het zuiden van Roemenië. Dit stel biedt hulp aan jonge kinderen die grotendeels uit probleemgezinnen komen. Voor de verstrekking van warme maaltijden, het houden van kinderkampen en het opknappen van de gebouwen waarin de kinderen verblijven is dringend geld nodig.
Ook zal met enige regelmaat een bedrag worden geschonken aan een project in Mongolië. De stichting wil er aan bijdragen dat jonge kinderen tijdens de opvang tussen de middag in ieder geval één warme maaltijd per dag kunnen krijgen.

 

Al deze activiteiten zijn mogelijk doordat bedrijven en inwoners van Aalsmeer en Kudelstaart vele jaren achtereen hun betrokkenheid hebben betoond en financieel hebben bijgedragen. Zo werd het de STKA mogelijk gemaakt om iets te doen ter bevordering van de gezondheid van jonge kinderen. Daarvoor nogmaals hartelijk dank!

 

 

De website van Onno ...  https://www.zangles.net/  

...en zijn acts ...  https://www.youtube.com/results?search_query=Onno+van+Dijk&oq=Onno+van+Dijk&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=3&gs_upl=5584l8519l0l9254l13l13l0l7l7l0l235l739l4.1.1l6l0

 

 

De vervolgwebsites van Jan Willemhttps://hetbeginvanopenbaring.blogspot.com   

en ...https://http-dintelstraat60.webnode.nl , de website die wat betreft de titel 'In verband met klassiek' een wel wat vreemde overeenkomst lijkt te hebben met deze/onze reüniewebsite (dit alleen uit financieel oogpunt...) het is gelinkt aan de radioprogramma's van  https://www.radiodehonte.nl/  , waar ik -met zo'n 35 vrijwillige radiomedewerkers- aan deelneem.