Herinneringen aan Jan Eelkema, (1941-1989), muziekleraar

31-05-2012 15:57

Hier een ronde plaat die bij het huis van Clari -Jan's weduwe- hing, toen ik er langs liep. Een herinnering aan een koorfestival in 1973, waarbij Jan betrokken was...

 

 

jl. Donderdag, 13 november 2014 -de dag van respect- brachten Anne  en Jan Willem een bezoek aan het graf van Jan in Veenendaal. Jan stierf precies 25 jaar geleden.

Wij zeiden tegen elkaar dat we van hem onze muzikale erfenis hebben gekregen ...

 

 

We namen afscheid van Jan

die moe en afgebrand was

en de zon brak door

alsof er niets aan de hand was...

 

Er bestaat geen conservenblik

waarin het leven niet bederft

maar ik zal vanaf dit ogenblik

tot aan m'n laatste snik

uitzien naar het moment

dat niets meer sterft...

 

Uit: 'Jaren lang', Elly & Rikkert, Tr. 13

 

  Graf Jan Eelkema, Munnikenhof in Veenendaal. Grafnummer is: P 83 (P = wandelpad, 83 = grafnummer)

 
 
 
 
Toen ik het las , die verhalen over leraren van onze school, schoot mij te binnen wat er bij Jan Eelkema een keer gebeurde:
 
Na een les bij onze natuurkundeleraar, (Van) Stein, waar het een puinhoop was, omdat hij geen orde kon houden, spraken we met de hele klas af om die morgen heel braaf te zijn , zodat hij normaal kon lesgeven. Tenslotte wisten wij als kwekelingen maar al te goed hoe dat voelde. We begonnen goed, wat (Van) Stein alleen maar zenuwachtig maakte, zo stil was het. En voordat we er erg in hadden lukte het toch niet en was het zo weer één bende, gepraat enz.
We hebben het daar toen over gehad met Jan Eelkema en hij daagde ons uit om rotzooi te scheppen in zíjn lokaal. We kregen het niet voor elkaar. Hij zat daar heel gewoon aan zijn tafel te glimlachen, volledig in zijn kracht en het lukte ons dan ook van geen kanten. Dat heeft heel veel indruk bij me achtergelaten.
 
Carla
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Bij Jan thuis in Veenendaal maakte ik voor het eerst kennis met de nu -heel normaal geworden- 2 boxen die stereofonisch klonken...

Veel gezongen onder zijn leiding in het KKK (=Klein Kweekschool Koor) en Sursum Corda: Johannes Passion, Krönungsmesse, enz.

Er zijn nog veel meer dingen over hem te vertellen. Die zijn echter vertrouwelijk. Ze hebben wel invloed gehad op mijn muzikale keuzes en -carrière. Postuum: Bedankt, Jan !

 

Jan Willem

 

 

 

Schilderijtje slagtechniek '3 slag + onderverdeling'

  

 

  Interieur Westerkerk, Amsterdam (we stonden inderdaad op de plek waar deze foto is genomen met zicht op frontorgel en preekstoel en natuurlijk op onze Jan ...)

Op Sursum Corda, het oratoriumkoor in Nieuwendam, zongen we o.l.v. Jan ieder jaar de 'Johannes'. Die keer in de Westerkerk in Amsterdam herinner ik me nog goed... we waren bijna aan het einde van de 'Johannes'. Bij 'het slotkoor 'Ach Herr, lass' Dein lieb Engelein...' gingen de luisteraars ook allemaal staan... kippenvel kreeg ik... Luister maar: https://www.youtube.com/watch?v=wSOTYg86AVs

 

 

 

   Jan en Jan's zoon Jan-Tjerk, anno 2014

 

 

Op Jan's rouwkaart stond:
 

Der Mensch lebt und bestehet  nur eine kleine Zeit,
und alle Welt vergehet  mit ihrer Herrlichkeit.
Es ist nur Einer ewig  und von allen Enden
und wir in seinen Händen.

Tekst: Matthias Claudius

 

 

Uit: "Acht geistliche Gesänge", Op.138, Max Reger

 

Een nog jong uitziende Jan ...