Iman en Ada melden...

04-02-2012 15:58

 

STICHTING TSJERNOBYLKINDEREN AALSMEER

 

De Stichting Tsjernobyl Kinderen Aalsmeer

 

In 1986 vond de Tsjernobylramp plaats in de Oekraïne. Door de ongunstige windrichting ontstonden in Wit-Rusland heel veel gebieden met radio-actieve neerslag. Al spoedig bleek dat bij veel kinderen vormen van schildklierkanker en leukemie optraden. Hoe lang deze gebieden nog radio-actief zullen blijven is niet te zeggen, maar nu bijna 26 jaar later is de straling 2,5-3,8 (in Nederland 0,2) en dat laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

In Aalsmeer werd begin jaren 90 de Stichting Tsjernobyl Kinderen Aalsmeer opgericht. Vanaf 1993 haalt onze Stichting om de drie jaar een groep van 30 kinderen uit Wit-Rusland in de leeftijd van 8 à 10 jaar. Deze kinderen verblijven gedurende 2 maanden in Aalsmeer/Kudelstaart voor hun gezondheid. Twee maanden is belangrijk omdat in die periode bij alle mensen het bloed wordt vernieuwd. De kinderen worden per twee jongens of meisjes ondergebracht bij gastgezinnen. De Stichting probeert steeds weer een schoollokaal te vinden voor de reguliere lessen. Meereizen een juf en een tolk die ervoor zorgen dat het leerproces voortgang vindt.

Vanaf 1999 zijn kinderen gehaald uit het plaatsje Rakin en omliggende dorpen. Dit is de regio Gomel. Onze stichting heeft daar veel kunnen betekenen en heeft vanaf 2012 de aandacht gericht op een gebied waar kinderen nog nooit naar het buitenland zijn afgereisd voor hun gezondheid. Daarom was het noodzakelijk dat een afvaardiging van onze stichting op 8 februari j.l. per 9 persoonsbusje afreisde naar de plaats Ivanova (140 km. ten oosten van de Wit-Russische stad Brest) en omgeving  voor een kennismakingsbezoek en de nodige informatie en afspraken. Er zijn twee scholen bezocht en de beide directrices waren zeer enthousiast over onze plannen. Op 17 februari keerden wij weer terug in Nederland. Het ligt in de bedoeling om een groep van 30 kinderen te gaan halen in de laatste week van september. Inmiddels hebben 23 ouders aldaar toestemming gegeven om hun kinderen te laten afreizen. Iedere keer toch weer geweldig dat ouders hun kinderen twee maanden laten gaan naar een vreemd land in het vertrouwen dat gastgezinnen heel goed voor hen zullen zorgen. Ook hebben we Rakin bezocht omdat we medische materialen wilden afleveren in het plaatselijke “ziekenhuisje”. Ook heeft de stichting een zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt meisje geadopteerd, Natasja van inmiddels 19 jaar, die door haar grootouders wordt verzorgd. Luiers en ander incontinentie materiaal hebben we daar kunnen achterlaten. Onze stichting gaat nu de komende maanden hard aan het werk om alle formaliteiten rond te krijgen voor de te verwachten groep kinderen. Zeker is ook van groot belang dat we via acties de benodigde  €24.000 bij elkaar krijgen om de hele organisatie en de heen- en terugreis te kunnen bekostigen. Voor meer info zie onze site: https://www.stka.nl/

 

Onze Stichting is vanaf 1 januari 2008 door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat giften aan onze Stichting aftrekbaar zijn!

Je donaties kun je storten op rekeningnummer: 3001.51.152 t.n.v. Stichting Tsjernobylkinderen Aalsmeer.

 

Iman en Ada Mosselman